NOVI SAD –

U Velikoj dvorani SPC „Vojvodina“ ovog vikenda u Novom Sadu održaće se jubilarna XXV evropska smotra srpskog folklora dijaspore u kojoj će učešće uzeti 35 folklornih ansambala koji organizovano okupljaju srpsku decu i omladinu van svoje matične zemlje radi upoznavanja i negovanja autentične kulturne baštine svoga naroda i očuvanja duhovnog identiteta i njegove tradicionalne kulture.

Ova kulturna manifestacija se održava pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regiona Ministarstva spoljnih poslova i Grada Novog Sada, a u organizaciji Asocijacije srpskog folklora dijaspore.

Evropska smotra ima takmičarski karakter i održava se svake, godine po pravilu, u mesecu maju. Prema propozicijama Asocijacija srpskog folklora nagradiće najbolje ansamble na smotri sa zlatnim, srebrnim i bronzanim plaketama po odluci stručnog žirija koji ove godine čine:

1) dr Mirjana Zakić – šef katedre i redovni profesor za užu naučnu oblast Etnomuzikologija na Fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu – predsednica žirija
2) Igor Gudić – koreograf i direktor KUD Riznica Kraljevo
3) Miloš Vulović – koreograf
4) Igor Popov – vaspitač specijalista za tradicionalnu igru
5) Ivan Terzić – diplomirani etnolog-antropolog

Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za subotu 27.05.2023. godine sa početkom u 13:00 časova u Velikoj dvorani SPC „Vojvodina“.

Velika čast i zadovoljstvo da svojim nastupom svečano otvori ovu najveću i najznačajniju kulturnu manifestaciju srpske omladine koja živi van svoje matične zemlje pripala je domaćinu – Ansamblu „Vila“ SKUD „Železničar“ iz Novog Sada.

„U navedena dva dana ćemo se potruditi da svim učesnicima boravak u našem gradu i zemlji bude ugodan i ostane u lepom sećanju, uz iskrenu nadu da ćemo na ovaj način doprineti težnjama da se omogući upoznavanje i druženje članova folklornih ansambala za vreme trajanja manifestacije, te da se kroz tradicionalnu igru, pesmu, muziku i nošnju razvija i neguje kultura, narodna tradicija i jezik, kao važni činioci jednog naroda, posebno za one koji žive daleko od matice Srbije“, ističe Ostoja Kalaba, član Ansambla „Vila“ iz Novog Sada.

Vesti na strani Srpskog Miletića - Dobrodošli