Uskrs svake godine menja svoj datum, nazivaju ga i pokretnim praznikom, ali uvek pada i obeležava se na isti dan- nedeljom. Datum kada će pasti Uskrs iz godine u godinu računa proračunima na osnovu astronomskog merenja, odnosno korišćenjem crkvenog kalendara. Pravoslavni Uskrs nikada ne pada pre 4. aprila i nikada nije nakon 8. maja.

Veliki Petak se obeležava na poseban način, i podrazumeva tužan dan jer je to dan kada je Isus razapet. Tog dana nema službe u crkvama i zvona ne zvone. Na Veliki petak se posti, jede se samo hleb i voda, i farbaju se jaja najčešće crvene boje koje označavaju Isusovu krv.

Nedeljom kada slavimo Uskrs, sprema se bogata porodična trpeza i tog dana cela porodica je na okupu. Dečica u dvorištu nalaze paketiće koje im je zeka ostavio a ukućani se međusobno tucaju jajima. Takođe, ukoliko neko uđe u kuću nenajavljen tog dana, prvo mu se daje jaje na poklon pa tek onda hrana i piće. Ovo je dan kada se svi zbližavamo sa voljenima, praštamo dragim ljudima, zaboravljamo loše i uživamo u miru koji donosi ovaj prelepi praznik.