Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija već pet godina čini „nadljudske napore“ da dođe do rešenja s Prištinom, ali da to „sve teže polazi za rukom jer druga strana u dijalogu ne postupa na isti način“.

Kako navodi Ministarstvo spoljnih poslova, Dačić je kazao da Srbija neće odustati od daljih napora, jer je iskreno za kompromise, ali ne za one koji bi značili poništavanje nacionalnog i državnog bića i suštine.

„Srbija je na samom kraju prošlog veka bila izložena brutalnoj agresiji, što je posledično kulminiralo najdrastičnijim separatizmom albanske nacionalne manjine u našoj južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji“, rekao je Dačić na otvaranju konferencije o „medijaciji, sprečavanju i rešavanju konflikata u nastajućoj paradigmi“ u Hotelu M u Beogradu.

On je dodao da su razni izgovori činjeni da se „opravda pokušaj nasilnog otcepljenja teritorije jedne suverene članice Ujedinjenih nacija, ali da nijedan nije izdržao ozbiljniji test logike, načelnosti i pravičnosti, a neće ni politike“.

Govoreći o situaciji u svetu, Dačić je rekao da je došlo do militarizacije spoljne politike i smanjivanja prostora i mogućnosti za diplomatsko i multilateralno delovanje.

„Strane u sukobu manje se oslanjaju na diplomatiju, a sve više na upotrebu sile u traženju rešenja“, ocenio je Dačić i dodao da nema na vidiku političkih rešenja za postojeća krizna žarišta, kao i da se humanitarna situacija na terenu pogoršava, a oružane borbe intenziviraju.

„Veoma nas uznemirava to što se uporedo pojavljuju nove krize i opasnosti od oružanih sukoba u raznim delovima sveta. Najveću zabrinutost svakako izazivaju tenzije i zveckanje oružjem među državama sa značajnim vojnim potencijalima, uključujući i nuklearno oružje“, kazao je rekao je še srpske diplomatije.

Posted in Vesti.